Tittar in i klädernas framtida hus mars 2014

16 Mar

Eftersom det ser ut så här, att ingen designer, oavsett om man heter Tom Ford eller Michael Kors, kan räkna med fast anställning fram till pensionen — så spekuleras det förstås alltid vilt om vilka som är de nya stjärnorna vid de anrika haute couture-husen.

Men vilka är då de hetaste namnen, som framöver kommer att klinga lika bekant som Stella McCartney och Michael Kors gör i dag? Det finns förstås en rätt stor skara super skickliga designer värda att nämna, men några som definitivt kommer att låta tala om sig alltmer är Rick Owens, Jonathan Saunders, AnneVal’erie Hash och Sophia Kokosalaki.

korsskarm

Den som det för tillfället surrar mest rykten kring, och som i stort sett redan blivit olympisk mästare är 30-åriga Sophia Kokosalaki. Bördig från Grekland och utbildad vid St. Martins i London fick hon som relativt nybakad designer
uppdraget att designa de nyligen avslutade OS-spelens dräkter till de olika ceremonierna. Valet av Kokosalaki kan tyckas rätt självklart, eftersom hon alltid refererat till det antika Greklands draperingskonst i sin design.

Bland dem som tror stenhårt på Kokosalakis sexiga och välskräddade look finns bland annat kollegan Alexander McQueen. Så ofta han kan finns han på hennes visningar, inte för att vara på rätt plats vid rätt tillfälle, utan för att han
beundrar henne som designer.

Även juryn för The British Style Award —modevärldens motsvarighet till Oscartävlingen — tror på Kokosalaki. När det var dags att dela ut medaljerna för år 2003 gick guldet till Alexander McQueen för bästa brittiska designer. Bronset gick till Manolo Blahnik för världens bästa designer inom accessoarer. Och silvret kammades hem av Kokosalaki för bästa New Generation Designer. Inte illa.

Det är också ett välkänt faktum att Kokosalaki sedan länge skrivit kontrakt med ett av de franska modehusen. Så hopp finns.

Lämna en kommentar